Atunci când vine vorba de resurse, cel mai adesea timpul poate ridica problemele cele mai mari.

De ce se plânge toată lumea de lipsa timpului? De fapt, nu e vorba de lipsa lui, ci mai degrabă de un slab mangement.

Acest articol vine în ajutorul celor care își doresc să preia controlul asupra timpului lor și să reușească să obțină tot ce își propun.

Citește mai departe cei 3 pași spre o organizare eficientă și o productivitate mare.

1. Stabilește clar prioritățile

Ca să ajungi mai repede undeva, trebuie să știi exact încotro te îndrepți. Care sunt prioritățile zilei de azi? Cu ce începi? În ce ordine le faci? Toate aceste lucruri trebuie notate și stabilite dinainte ca munca să înceapă efectiv.

Fă-ți o listă cu task-urile zilei, pune-le la vedere, ierarhizează-le.

Foarte important: nu uita să tai de pe listă atunci când rezolvi ceva pentru că nimic nu se compară cu satisfacția de a reuși să îndeplinești sau finalizezi ceea ce ți-ai propus.


2. Preîntâmpină obstacolele

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. De câte ori nu am pornit hotărâți pe un drum și când încolo au apărut multe alte chestii care ne-au făcut să ne abatem? Fii prevăzător și încearcă să intuiești ce s-ar putea să te întrerupă și mai important de atât cum poți să eviți.

Mail-uri? Aplicația sau telefon pe modul silențios.

Colegi? Anunță efectiv că ai nevoie de o oră în care să nu fii deranjat.

Mai există însă o altă categorie de posibile întreruperi: cele care vin din interior, precum senzația de foame, intenția de a vedea ce mai e nou pe rețelele sociale, gânduri care fug la chestiuni personale; promite-ți că îți vei acorda pauză să te gândești la toate, însă acum e timpul să lucrezi puțin.

Totul pare pregătit, să trecem și la partea în care lucrăm efectiv. 

3. Tehnica Pomodoro

Aceasta este o super metodă care promite să ducă managementul timpului și productivitatea la un cu totul alt nivel. Ea e dezvoltată de Francesco Cirillo și poți găsi toate detaliile aici: https://francescocirillo.com/pages/pomodoro-technique .

Pe scurt, tehnica aceasta constă în reprize intense de lucru de 25 de minute, cu 5 minute pauză între ele. După 4 astfel de reprize e recomandată o pauză mai lungă de 20- 30 de minute în care mintea chiar să se relaxeze.


Ce e important de știut?

  • În cele 25 de minute nu lăsa nimic să te întrerupă;
  • În cele 25 de minute te concentrezi doar pe o singură sarcină;
  • Dacă îți vine ceva în minte în cele 25 de minute notează undeva și te ocupi după;
  • Există diferite aplicații care te pot ajuta să ții evidența timpului, uitatul la ceas nu e indicat deoarece este de fapt o întrerupere.
  • Poți folosi, de exemplu, acest website: https://www.timer-tab.com/;
  • În cele 5 minute de pauză ridică privirea de pe ce făceai;
  • În cele 5 minute permite-ți o mică relaxare, un mic răsfăț, plimbă-te, ridică-te, întinde-te, ascultă melodia preferată, fă-ți o cafea;
  • Ține o evidență  a modului în care funcționează această tehnică pentru tine și optimizeaz-o.


Spor la treabă!